A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді та спорту Новослобідської сільської ради

Формування безпечного освітнього середовища у закладі освіти

Дата: 14.12.2020 09:36
Кількість переглядів: 186

Що таке безпечне освітнє середовище, які його складові, ознаки та принципи? Як створити й упровадити у закладі освіти. Ці та інші питання розглянули педагогічні працівники громади 11 грудня 2020 року на вебінарі "Формування безпечного освітнього середовища у закладі освіти", що був проведений працівниками КУ "Новослобідський ЦПРПП".
Кожен по-своєму уявляє ідеальну школу та її складові. Однак усі сходяться на тому, що здорове й безпечне освітнє середовище школи є основою якісної освіти. Логічно, що виникає потреба створити безпечний освітній простір у закладах освіти, щоб захистити, убезпечити, запобігти негативним наслідкам впливу, різним видам насильства, булінгу, кібербулінгу.

Практичні рекомендації створення безпечного освітнього середовища

  1. Зробити все необхідне для запобігання нещасним випадкам, та дотримання учнями правил безпеки. Розробити правила класу разом з учнями, оформити та повісити на видному місці.
  2. Формувати позитивний мікроклімат у закладі освіти, не тільки в учнівських колективах, а і серед персоналу.
  3. Вживати заходів для запобігання розвитку ризикованої поведінки серед учнів. Скласти чіткий алгоритм дій у разі виникнення таких ситуацій.
  4. Адаптувати школу до потреб усіх, зокрема й дітей з особливими освітніми потребами. Наголошувати, що ніхто не є ані кращим, ані гіршим за інших, всі рівні. 
  5. Формувати в учнів навички здорового способу життя, а також усіляко сприяти розвитку відчуття соціальної приналежності.
  6. Створити діючу систему учнівського самоврядування. Активних учнів-лідерів призначити відповідальними за шкільне середовище, які будуть відстоювати інтереси школярів і брати участь у розробці систем для забезпечення здорової й безпечної школи. 
  7. Розробити чітку виховну стратегію закладу освіти для розвитку в учнів доброти, толерантного ставлення, формування ненасильницьких моделей поведінки серед дітей та учнівської молоді. Регулярно проводити виховні заходи та  профілактичні події до Всесвітнього дня гідності, тематичні дні боротьби з дискримінацією, цькуванням, сексизмом, дні толерантності, бесіди про  булінг та кібербулінг для батьків, благодійні події та ярмарки.


« повернутися

Вхід для адміністратора