A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді та спорту Новослобідської сільської ради

3 грудня - Міжнародний день людей з обмеженими можливостями

Дата: 03.12.2020 13:55
Кількість переглядів: 123

 

 На офіційних мовах ООН (англ. International Day of Persons with Disabilitiesфр. Journée internationale des personnes handicapéesісп. Día Internacional de los Impedidos— Міжнародний день ООН, встановлений резолюцією A/RES/47/3 Генеральної Асамблеї ООН 14 жовтня 1992 року, який відзначається щорічно 3 грудня.

Генеральна Асамблея закликала держави проводити подальшу інтеграцію осіб із обмеженими можливостями в життя суспільства. Міжнародний день людей із обмеженими можливостями не є святом, а покликаний привернути увагу до проблем цих людей, захисту їхніх прав, гідності і благополуччя, акцентує увагу суспільства на перевагах, які воно отримує від участі людей з інвалідністю у політичному, соціальному, економічному і культурному житті. Цей день є нагадуванням людству про його обов'язок виявляти турботу і милосердя до найбільш незахищеної частини суспільства — людей із обмеженими можливостями. Ця мета була поставлена у Всесвітній програмі дій відносно людей з обмеженими можливостями, прийнятій Генеральною Асамблеєю в 1982 році.

На сьогодні рівень інвалідізації мешканців планети становить більше 1 мільярда людей, або 15 відсотків населення Землі.

Щороку вибирається тема Дня, яка покликана привернути увагу до успіхів в побудові інклюзивної середовища та усунення соціальної нерівності, оцінки ходу виконання положень Конвенції про права осіб з інвалідністю і роботу по залученню людей з обмеженими можливостями в повсякденне життя суспільства. 

У цьому році тема Дня - Будувати краще: до інклюзивного, доступного і сталого світу після COVID-19.

Україна взяла на себе і виконує конкретні зобов'язання щодо матеріального забезпечення людей з обмеженими можливостями, створення для них необхідних правових, соціально-побутових умов життя, надання низки пільг, конституційно гарантувала на рівні з іншими громадянами можливості для участі в економічній, політичній і соціальній сферах життя суспільства. У країні діє комплекс законів, які регулюють більшість аспектів життя людей із обмеженими можливостями .

Зокрема, це закони України:

  • «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні»;
  • «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
  • «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали — внаслідок Чорнобильської катастрофи»;
  • «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам»;
  • «Про психіатричну допомогу» та інші нормативно-правові документи.

Створення робочих місць для людей із обмеженими можливостями — питання, яке потребує першочергового вирішення, адже розміру пенсії чи соціальної допомоги недостатньо для гідного існування людини в суспільстві і, як наслідок, це не дає змоги почувати себе повноцінним членом суспільства.

Вони не вимагають до себе жалю, тому що, як ніхто інший, давно усвідомили що це шлях в нікуди. Вони пристосовуються, як можуть, зі всіх своїх сил. Так сталося, адже на їхньому місці могла би опинитися будь-яка інша людина. І для їх виживання не потрібно щось особливе, лише елементарне — можливість жити, жити серед людей, бути в суспільстві і відчувати себе людьми, як і всім нам. Ми всі рівні перед Богом.

3 грудня щороку проводяться різноманітні форуми, публічні дискусії, у ході яких окреслюються тенденції, шляхи та засоби, якими люди з обмеженими можливостями та їхні родини можуть досягти духовної та матеріальної незалежності в житті.

У цей День всі повинні долучитися до цієї міжнародної ініціативи і побажати всім, хто не байдужий до цієї проблеми, сил і здоров'я, засобів і успіху. Захищаючи гідність людей з обмеженими можливостями, ми захищаємо своє людське обличчя. Практика показує, що люди з обмеженими можливостями можуть бути і стають повноцінними і високо ефективними членами суспільства, відмінними фахівцями і навіть політиками, економістами, соціально активними і життєствердними людьми, які надихають багатьох, в тому числі і абсолютно здорових членів нашого суспільства.

Сьогодні ми говоримо: «Можливості – обмежені, здібності – безмежні»

За матеріалами Вікіпедії : https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D1%96%D0%B6%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D0%B9_%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%8C_%D0%BB%D1%8E%D0%B4%D0%B5%D0%B9_%D0%B7_%D1%96%D0%BD%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%96%D0%B4%D0%BD%D1%96%D1%81%D1%82%D1%8E

 


« повернутися

Вхід для адміністратора