A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді та спорту Новослобідської сільської ради

Набуло чинності положення про інституційну форму навчання – що це означає

Дата: 19.06.2019 10:31
Кількість переглядів: 129

14 червня набуло чинності положення про інституційну форму здобуття загальної середньої освіти, яке дозволяє будувати індивідуальну траєкторію для учнів.

Міністерка освіти і науки Лілія Гриневич пояснила, що змінює це положення, передає прес-служба МОН.

“Серед новацій цього положення – механізм впровадження мережевої форми здобуття освіти. Це дає школі реальний інструмент для взаємодії із закладами культури, фізкультури і спорту, міжшкільними ресурсними центрами та іншими суб’єктами освітньої діяльності.

Навчання за мережевою формою може організовуватись як для всього класу (групи), коли у закладі, наприклад, немає вчителя, а окремі уроки може надавати профільний гурток чи організація з хорошими спеціалістами, так і для окремих учнів, які вже десь додатково навчаються. По суті, це розширює доступ дітей до різних ресурсів і можливостей, ефективно використовуючи їхній час”, – пояснила Гриневич.

Щоб впровадити в закладі мережеву форму навчання, її потрібно запропонувати педагогічній раді закладу. Це можуть зробити учні, батьки, вчителі або ж інші заклади, які зацікавлені у такій співпраці.

Механізм такий: базовий заклад та партнер укладають договір, у якому буде визначено освітню програму та її компоненти, що забезпечуватимуться у взаємодії, механізми фінансування, використання ресурсів та інші умови їхньої співпраці.

У міністерстві зазначають, що це не єдиний шлях впровадження такої форми навчання – для побудови індивідуальної освітньої траєкторії розроблятимуть й інші формати.

Також змінився підхід до вечірніх шкіл“До цього часу учні, які не могли навчатися за денною формою, робили це тільки у вечірніх школах. Відтепер на вечірній формі можна буде отримати освіту з 14 років у будь-якій звичайній школі, що відкриє на своїй базі таку форму навчання.

Також освіту можна буде отримати прискорено у 10-11 (12) класах, але тільки якщо учень продемонструє достатній та високий рівень навчальних досягнень (від 7 та до 12 балів)”, – зазначила міністерка.

Так, вечірні школи зможуть продовжити працювати як заклади загальної середньої освіти, в яких організовано вечірню форму здобуття освіти. Для цього необхідно внести відповідні зміни до назви закладу, статуту та затвердити це засновником.

Завантажити документ можна за цим посиланням.

Положення також доступне на сайті Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів.


« повернутися

Вхід для адміністратора