A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді та спорту Новослобідської сільської ради

Пам’ятка абітурієнту

Дата: 26.04.2023 13:54
Кількість переглядів: 43

У житті кожного здобувача освіти приходить момент, коли потрібно визначитися з майбутньою професією, прийняти одне з найважливіших рішень у житті. Далеко не всі випускники заздалегідь знають, куди їм вступати на навчання. Багато хто йде в той чи інший навчальний заклад просто за компанію з друзями, за порадою родичів або просто «куди візьмуть з моїми результатами».  Іноді таким чином абітурієнт дійсно знаходить свій життєвий напрямок, але це рідкість.

Вибір навчального закладу - дуже важливий крок, який може вплинути на все подальше життя. Отож, що необхідно зробити, аби не припуститися помилки?

Для початку необхідно визначитися з полем інтересів і уподобань. У чому ти добре орієнтуєшся? Що вдається тобі найкраще? Чому присвячуєш свій вільний час протягом дня?

Це може бути спорт, музика, література. Ти можеш любити малювати або готувати, мучити сусідів грою на гітарі або «читати захлинаючись», ти можеш годинами пропадати у віртуальному світі Інтернет-простору або копатися в дротах і схемах, публічно виступати або фотографувати. Все це - зовнішній прояв тебе внутрішнього. Важливу роль у виборі майбутньої професії відіграє і  затребуваність на ринку праці. Які професії будуть актуальні завтра? Затребуваність професій може швидко змінюватися. Світ змінюється, технології удосконалюються. Відповідно, деякі професії «йдуть на пенсію».  Пов’язане це з тим, що світ динамічно розвивається, сучасні технології займають почесне місце в нашому житті, а роботизація вже не здається чимось небаченим чи фантастичним. 

Такі професії, як лікар, стоматолог, психолог будуть затребувані повсякчас.  Може незначно змінитися специфіка їх роботи, але вони все ж таки будуть актуальні.

Сфера технологій постійно змінюється і розвивається, тому програмісти і розробники програм буду потрібні і через десяток років.

Отож, враховуючи тенденції сьогодення, на які професії варто звернути увагу випускникам:

1.Фахівець будівельної галузі (повоєнна відбудова України безумовно буде масштабною, тому роботу зможуть знайти інженери, проектувальники, архітектори, будівельники).

3. Спеціаліст у сфері енергетики. Енергетична галузь потребує фахівців різного роду – електриків, ремонтників, менеджерів, фахівців з відновлювальної енергетики.

4. Логіст. Вже зараз від ефективності логістики безпосередньо залежить здатність країни функціонувати. Протягом наступних років необхідно буде оптимізувати способи постачання продуктів, будівельних матеріалів та інших товарів.

5.  Digital-маркетолог (менеджер з цифрового маркетингу). Діяльність цифрового маркетолога полягає   у взаємодії та залученні клієнтів, підвищенні продажів.

6. Викладач/вчитель. Безумовно, за кожним професіоналом стоїть вчитель, який зміг його навчити. Не буде перебільшенням сказати, що від якісної освіти на всіх рівнях життєдіяльності країни  залежить майбутнє України.

7. Спеціалісти агропромислового комплексу. Агрономи, агрономи-економісти, гідротехніки, машиністи, водії, агроінформатики, фермери та інші спеціалісти відповідають за один з найважливіших секторів економіки. Сьогодні ця галузь потребує системного та екологічного мислення, вміння працювати в складних  умовах, активно запроваджувати цифрові рішення, міжгалузеву комунікацію і тому потребує чимало фахівців.

Однозначно передбачити, які професії будуть затребувані через 5-7 років, неможливо.  Всі перераховані напрями і професії майбутнього є орієнтовними і складені на основі відомих і передбачуваних тенденцій розвитку сучасного світу.  Цілком можливо, що цей список поповниться новими професіями через декілька років, про які ми раніше не чули.  Але, не зважаючи наобрану спеціалізацію, працьовитість і якісні знання завжди будуть цінуватися.  Тому, вибираючи напрямок в навчанні і майбутню професію, головне – це любити свою справу і прагнути самовдосконалення.

 


« повернутися

Вхід для адміністратора